lipca 23, 2014

Szpan na szybko, czyli muffiny czekoladowe


Cześć. :)

Chciałabym się z Wami podzielić przepisem, który podsunęła mi kiedyś przyjaciółka. Jako, że jestem trochę noga, jeśli chodzi o pieczenie,to obawiam się jakichkolwiek starć z plackami, tortami i ciastami. Jednak okazało się, że zrobienie takich muffinek jest banalne i niezbyt pracochłonne. Zajmie Wam to około 30 minut i jest świetnym rozwiązaniem, gdy z wizytą wpadną niezapowiedziani goście.

Składniki, których będziecie potrzebować :
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • tabliczka czekolady                                     
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
* opcjonalnie zamiast czekoladowych muffin można przygotować białe. Wtedy wystarczy zamiast dwóch łyżek kakao, dodać dwie łyżki mąki.


Sposób wykonania :

  1. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury, czyli 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu.
  2. Następnie pokroić w drobne kosteczki czekoladę. Wystarczy najtańsza biedronkowa, najlepiej bez żadnego nadzienia - po prostu mleczna. Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie białych muffinek, dodajcie białą czekoladę.
  3. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, tj mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekolada, a w drugiej mokre składniki, czyli jajko,olej, mleko. Pamiętajcie, aby dobrze przesiać mąkę!
  4. Potem wystarczy zmieszać zawartość obu misek ze sobą bardzo dokładnie, tak, aby nie zostały grudki.
  5. Do papierowych papilotek należy nakładać masę, na około 2/3 wysokości. Taka porcja powinna wystarczyć na około 20 muffin.
  6. Piec przez 17 minut.

Jak widzicie przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Nie potrzebujecie do tego nawet miksera. Muffiny wychodzą naprawdę pyszne, sama bardzo często korzystam z tego przepisu. :)

Papilotki do muffin dostaniecie w każdym supermarkecie, ale chyba najbardziej opłaca się kupić w Tesco, bo około 5 złotych za 100 sztuk. Polecam także metalowe formy, które nadają odpowiedni kształt ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz